De vakantie voorbij: het roer om?

Met de nieuwe Ikea-gids in de brievenbus lijkt de zomervakantie nu toch echt voorbij. Het Zweedse meubelbedrijf speelt handig in op de bezinningsperiode die de zomervakantie voor veel mensen vaak is. De vakantie wordt dan ook vaak als rustpunt gebruikt om afstand te nemen van alle dagelijkse activiteiten.
De zomerperiode is voor veel mensen dan ook de meest geschikte tijd om iets te gaan veranderen; zowel in huis als op het werk. Het eerste deel is vaak relatief eenvoudig aan te pakken, met een Ikea in de buurt. Iets veranderen aan de eigen loopbaan blijkt echter een stuk lastiger.

Hoewel een relatief grote groep mensen tevreden is over z’n baan en weer vol goede moed aan het werk gaat na de vakantie, blijkt maar liefst 42 procent van de Nederlanders het liefst vandaag nog het roer om te gooien, als geld en leeftijd geen rol zouden spelen. In de zomermaanden spelen dat soort gedachten en gevoelens vaak op. Mensen vragen zich af of ze nog wel op de goede plek zitten met betrekking tot hun werk.

Voor sommigen is het probleem niet groot genoeg om rigoureuze beslissingen te nemen, maar het gebrek aan werkplezier zorgt er desalniettemin voor dat mensen in de vakantie gaan dromen over hun “droombaan”. Nu is er niets leukers om je ideale baan bij elkaar te fantaseren tijdens je vakantie, maar het is mijn persoonlijke overtuiging dat “droombanen” nogal eens overschat worden. Elke baan heeft immers prettige en minder aangename kanten.

Het is de uitdaging, binnen je huidige baan, om elke week en stap-voor-stap iets meer van het werk te doen waarvan je in de vakantie droomde. Onderzoek eens welke activiteiten, momenten en situaties ervoor zorgen dat je werk je plezier en voldoening bezorgt. En ga het gesprek aan met je leidinggevende. Een werkgever die het welzijn van z’n medewerkers serieus neemt zal er binnen de gegeven ‘speelruimte’ veel aan gelegen zijn werknemers te motiveren én gemotiveerd te houden. Daarbij draait dit ‘spel’ voor werknemers al lang niet meer om de knikkers (extrinsieke arbeidsmotivatie), maar om het spel zélf (intrinsieke arbeidsmotivatie). Steeds meer mensen blijven dan ook niet hangen in een baan waar ze geen motivatie meer uit halen, ook al ‘verdient het zo lekker’.

Nu weten mensen vaak goed wat ze niet meer willen met betrekking tot hun werk. Erachter komen wat je wél wil blijkt voor velen vaak een hele klus. Mensen hebben meestal slechts een vaag idee van wat hen plezier en voldoening geeft. Welke taken zorgen ervoor dat je de tijd soms lijkt te vergeten en welke klussen zorgen dat je je na afloop tevreden en voldaan voelt?

Als je dát weet kun je je huidige baan zo passend mogelijk maken en kun je er wellicht, op termijn, je ‘droombaan’ van maken door stap-voor-stap te sleutelen aan je eigen functie. Dan hoeft het roer helemaal niet om.

Het blijft helaas voor veel mensen lastig helder te krijgen waar ze graag hun bed voor uit komen, waar ze het uiteindelijk allemaal voor doen. Laat dat nu, met gedegen onderzoek, in kaart te brengen zijn. Ieder mens beschikt namelijk over een uniek motivatiepatroon. Zo’n onderzoek maakt helder op welke onderdelen en in welke mate een baan écht bij je past (of hoe je deze passender kunt maken).

Ik moet hierbij onmiddellijk denken aan Jan, een uiterst aimabele man van ergens in de vijftig. Jan kon zich na een lange en redelijk succesvolle carrière nog moeilijk motiveren om de werkweek prettig door te komen. Hij was zzp-er (financieel manager), maar het werk gaf hem geen voldoening meer. Wat hij ook probeerde, het lukte hem niet om positiever naar zijn werk te kijken. Eén ding wist hij wel; een andere opdrachtgever zoeken was voor hem het probleem verschuiven. Met hem zijn we een traject gestart wat uiteindelijk resulteerde in een motivatie-analyse. Uit die analyse bleek bijvoorbeeld dat Jan ervan genoot om dingen van de grond af aan op te bouwen, om van niets ‘iets’ te maken. Daarbij gaf het hem veel voldoening om mensen te begeleiden. De ‘knikkers’ zelf konden hem eigenlijk minder boeien. Wat opviel was dat alles wat Jan plezier en voldoening gaf terug te vinden was in zijn vrije tijd (en niet in zijn werk…). Zo hield hij enorm van wandelen. Hij had hij de pelgrimstocht naar Santiago al eens volbracht. Ook organiseerde hij, vrijwillig, wandelingen voor vrienden en bekenden. Eén ding was zeker voor Jan na het begeleidingstraject; zijn huidige werk paste niet meer.

Ik kreeg vrij recent een berichtje van hem: hij had het roer omgegooid. Hij had zijn huis verkocht en ging in Spanje wonen om daar wandelreizen te organiseren. Hij heeft het aangedurfd het roer om te gooien en maakt nu van z’n vakantie z’n werk. Prachtig!

Zo kan het dus ook… maar het hoeft niet!