Nieuwe Zin

Uitgelicht

Ander werk doen of je werk anders doen?

Nu Ajax na 21 jaar weer eens in een Europese finale staat en de beelden uit glorieuze(r) tijden (het Ajax van de jaren ’70, ’80 en ’90) veelvuldig de huiskamer vulden, moest ik denken aan de beste voetballer van mijn generatie; Marco van Basten; de ‘dansende’ spits. Zijn voetbalcarrière duurde helaas veel te kort, evenals zijn trainerscarrière.

Ik hou wel van eigenzinnige stilisten én mensen die hun eigen pad volgen. En eigenzinnig (of verstandig…) in zijn keuze was van Basten zéker, toen hij in 2014 aangaf dat hij zijn werk als hoofdtrainer van voetbalclub AZ als te zwaar ervoer. Tja, dan kun je er mee stoppen (als je financieel onafhankelijk bent) of ander werk zoeken. Van Basten koos voor de laatste optie en deed een stap terug (hij werd assistent-trainer), met als motivatie: ‘Ik kan ander werk gaan doen, maar ik kan mijn werk ook anders doen’. Was dit nu werkelijk een stap terug?

Het is uiteraard maar hoe je het bekijkt. Feit is wel dat er in Nederland nog een sterke ‘up-or-out cultuur’ heerst. Carrière en promotie maken staan maatschappelijk in hoger aanzien dan een stapje terug doen, zoals van Basten deed. Een directeur die een stapje terug doet en weer ‘one of the guys’ wordt? Dat komt niet zo vaak voor. En ook de zogenaamde "horizontale carrièreswitch" zou veel normaler moeten zijn, maar is het niet. En dat is jammer, want nu blijven veel werknemers in functies hangen waarin ze niet echt gelukkig zijn.
Lees meer

Help, mijn kind moet een studie kiezen!

Iedere ouder krijgt er op een gegeven moment mee te maken: de studiekeuze van hun kind.
Nog voordat je kind van school gaat wordt er van hem verwacht dat hij een vervolgopleiding kiest. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het puberbrein (zo weten we uit onderzoek) is vaak nog helemaal niet voorbereid op zo’n ingewikkelde keuze. Daar komt nog eens bij dat het aanbod van opleidingen tegenwoordig overweldigend groot is. Welke opleiding gaat het worden? Business Studies? Fashion & Textile Technologies? Global Sustainability Science? Of toch maar ‘gewoon’ Economie of Rechten?
Je ziet het; er bestaat tegenwoordig een duizelingwekkende hoeveelheid opleidingen in Nederland, waarbij de ene studie nog indrukwekkender klinkt dan de andere. Het maken van een studiekeuze voelt voor veel jonge mensen dan ook als een bezoek aan een overvolle speelgoedwinkel met slechts twee euro in de portemonnee.

Keuzestress ligt op de loer. De stress om ‘verkeerd’ te kiezen zorgt dan ook voor veel uitval in het hoger onderwijs en kost ouders én kind een hoop frustraties, tijd en geld. Hoe help je je twijfelende zoon/dochter nu zo goed mogelijk bij een dergelijk keuzeproces?

Lees meer

Weet jij al welke open dagen je gaat bezoeken?

November is meestal de maand waarop onderwijsinstellingen hun deuren openen voor studenten die ze in het komende studiejaar hopen te verwelkomen. Er wordt in deze periode druk campagne gevoerd door Mbo’s, Hbo’s en Universiteiten om jongeren te verleiden tot een keuze voor een bepaalde studie. Voor scholieren die het komende jaar een studiekeuze moeten maken is zo’n open dag een goede manier om kennis te maken met een bepaalde studie. Maar wat als je nog geen flauw idee hebt wat je wilt gaan studeren en dus niet weet welke open dagen je wilt bezoeken? Hoe pak je dan zoiets aan?

Lees meer
Reacties

​De vakantie voorbij: het roer om?

Met de nieuwe Ikea-gids in de brievenbus lijkt de zomervakantie nu toch echt voorbij. Het Zweedse meubelbedrijf speelt handig in op de bezinningsperiode die de zomervakantie voor veel mensen vaak is. De vakantie wordt dan ook vaak als rustpunt gebruikt om afstand te nemen van alle dagelijkse activiteiten.

De zomerperiode is voor veel mensen dan ook de meest geschikte tijd om iets te gaan veranderen; zowel in huis als op het werk. Het eerste deel is vaak relatief eenvoudig aan te pakken, met een Ikea in de buurt. Iets veranderen aan de eigen loopbaan blijkt echter een stuk lastiger.
Lees meer
Reacties

Over " bullshitmanagement" en een vermeend 'gebrek' aan motivatie

De fabel van de mier

De mier kwam alle dagen te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken; zij was productief en zeer tevreden. Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier werkte zonder toezicht. Hij dacht: als zij zoveel presteert zonder supervisie, zou ze dan niet nog meer presteren onder permanent toezicht?


Lees meer
Reacties

De wereld ligt aan je voeten…… auw!

Tja, als professioneel keuzebegeleider is het soms zelf ook lastig kiezen. De ‘kies-pijn’ betrof hier vooral het nieuws; welke berichtgeving geef ik wat meer aandacht en wat laat ik links liggen. De glorieuze overwinning van IJsland op Engeland kón ik simpelweg niet negeren. Prachtig. Waar een ‘groot’ land (Engeland - met de ‘duurste’ competitie ter wereld) al niet klein in kon zijn.

Er was echter nog een ander bericht wat vrijwel direct op mijn lachspieren werkte. De titel luidde: ‘Amerikanen trappen er weer in, hete kolen doen pijn’.


Lees meer
Reacties

Toon meer berichten

© 2016 - 2017 | Alle rechten voorbehouden aan NieuweZin te Dalfsen