Nieuwe Zin

Uitgelicht

Ander werk doen of je werk anders doen?

Nu Ajax na 21 jaar weer eens in een Europese finale staat en de beelden uit glorieuze(r) tijden (het Ajax van de jaren ’70, ’80 en ’90) veelvuldig de huiskamer vulden, moest ik denken aan de beste voetballer van mijn generatie; Marco van Basten; de ‘dansende’ spits. Zijn voetbalcarrière duurde helaas veel te kort, evenals zijn trainerscarrière.

Ik hou wel van eigenzinnige stilisten én mensen die hun eigen pad volgen. En eigenzinnig (of verstandig…) in zijn keuze was van Basten zéker, toen hij in 2014 aangaf dat hij zijn werk als hoofdtrainer van voetbalclub AZ als te zwaar ervoer. Tja, dan kun je er mee stoppen (als je financieel onafhankelijk bent) of ander werk zoeken. Van Basten koos voor de laatste optie en deed een stap terug (hij werd assistent-trainer), met als motivatie: ‘Ik kan ander werk gaan doen, maar ik kan mijn werk ook anders doen’. Was dit nu werkelijk een stap terug?

Het is uiteraard maar hoe je het bekijkt. Feit is wel dat er in Nederland nog een sterke ‘up-or-out cultuur’ heerst. Carrière en promotie maken staan maatschappelijk in hoger aanzien dan een stapje terug doen, zoals van Basten deed. Een directeur die een stapje terug doet en weer ‘one of the guys’ wordt? Dat komt niet zo vaak voor. En ook de zogenaamde "horizontale carrièreswitch" zou veel normaler moeten zijn, maar is het niet. En dat is jammer, want nu blijven veel werknemers in functies hangen waarin ze niet echt gelukkig zijn.
Lees meer

Toon meer berichten

© 2016 - 2017 | Alle rechten voorbehouden aan NieuweZin te Dalfsen